top of page

Vad innebär förändringarna i arbetsgivardeklarationen 2025 – och hur påverkar det semesteråret?

  • Skribentens bild: John Ekström
    John Ekström
  • 28 mars
  • 2 min läsning



År 2025 innebär flera förändringar för både arbetsgivare och anställda. Från och med januari måste alla arbetsgivare redovisa individuppgifter per betalningsdatum i stället för intjänandedatum. Det kanske inte låter som en stor grej – men för dig som företagare eller konsult kan det få större konsekvenser än du tror.

Hur påverkas du av förändrade regler?

Förändringen i arbetsgivardeklarationen innebär att det blir ännu viktigare att ha struktur på löneadministrationen. Lönebesked och specifikationer måste matcha det faktiska utbetalningsdatumet – något som kräver att man är i fas med både kalender och schema. Det påverkar inte minst semesteråret, semestertillägg och andra typer av tillägg som OB, vilket gör det avgörande att rätt uppgifter rapporteras vid rätt tidpunkt.

Är du redo inför nästa löneutbetalning?

Det är lätt att tänka att redovisningen “löser sig som vanligt” – men i och med ändringen 2025 bör man se över sitt löneprogram eller lönesystem. Det gäller särskilt om du har anställda som arbetar skift, är timanställda eller har många rörliga lönekomponenter. I samband med en lönerevision kan det vara extra klokt att se över dessa delar för att säkerställa att allt stämmer.

Vad behöver du göra inför våren?

Det är inte bara arbetsgivardeklarationen som aktualiseras i mars och april – många undrar också hur det blir med rotavdrag 2025, när nya deklarationen ska in, eller hur semesterdagarna ska redovisas. Det vi kan säga säkert är att korrekta löneuppgifter gör hela processen enklare – både för arbetsgivaren och Skatteverket. Här kan även rätt hantering av karensavdrag göra stor skillnad. Ha som rutin att stämma av ackumulerad bruttolön, semesterdagar och andra avdrag på varje lönespecifikation.

Sammanfattning

Att ha koll på förändringar i regler och redovisning behöver inte vara krångligt – men det kräver ett uppdaterat system, tydlig kommunikation och framför allt en vana att dubbelkolla innan utbetalning sker. Har du rätt verktyg och rutiner på plats, så ligger du redan steget före. Ett smart lönesystem, som PayZlip, kan hjälpa dig få kontroll och struktur. Se hur det funkar – boka en demo här


 
 
 

Comments


bottom of page