top of page

Vad gäller för semesteråret? Här är allt du behöver veta!

  • Skribentens bild: Team PayZlip
    Team PayZlip
  • 19 mars
  • 4 min läsning

nytt semesterår 2025

För många anställda innebär den 1 april starten på ett nytt semesterår enligt Semesterlagen, medan andra följer kalenderår eller andra avtalade perioder. Oavsett vad som gäller på din arbetsplats är det bra att ha koll på reglerna kring semester, intjänade dagar och dina rättigheter.



Har jag rätt att själv välja när jag tar semester?


Som anställd har du lagstadgad rätt att ta ut minst fyra veckors sammanhängande ledighet under sommarmånaderna juni, juli och augusti. Övriga semesterdagar kan planeras in under året i samråd med arbetsgivaren. Om ni inte kommer överens om när semestern ska tas ut, har arbetsgivaren i slutändan rätt att besluta om förläggningen.



Får jag ta ut semesterdagar i halva dagar?


Som regel gäller att semester ska tas ut i hela dagar. Det kan dock finnas avvikelser i vissa kollektivavtal där det är möjligt att omvandla semesterdagar till semestertimmar. Det är därför bra att kontrollera vad som gäller på just din arbetsplats.



Har jag alltid rätt till betald semester?


Rätten till ledighet och rätten till betald semester är två olika saker. För att ha betalda semesterdagar behöver du ha tjänat in dem under föregående intjänandeår, vilket sträcker sig från 1 april till 31 mars. Om du har arbetat under hela intjänandeåret har du rätt till 25 betalda semesterdagar. Om du har arbetat en kortare tid får du istället betalda semesterdagar i förhållande till hur länge du varit anställd. Om du inte har tjänat in någon betald semester har du ändå rätt att ta ut obetald ledighet.



Kan arbetsgivaren kräva att jag tar ut semester utan lön?


Nej, en arbetsgivare kan inte tvinga någon att ta ut obetald semester. Semester är en rättighet, men gäller i första hand betalda semesterdagar. Om en anställd inte har tjänat in betald semester kan hen ändå välja att ta ut obetald ledighet, men detta måste ske i samråd med arbetsgivaren.



Kan jag få semesterersättning istället för ledighet?


Semester ska som huvudregel tas ut som ledighet och kan inte ersättas med pengar. Det finns dock undantag, exempelvis om en anställning avslutas. Då betalas eventuellt innestående semester ut som semesterersättning. Vid tidsbegränsade anställningar som varar kortare än tre månader kan det också avtalas att semesterersättning betalas ut löpande istället för att semester tas ut.



Hur länge får jag spara mina semesterdagar?


Om du har fler än 20 betalda semesterdagar har du rätt att spara överskjutande dagar till framtida semesterår. Enligt semesterlagen får du spara högst fem dagar per år, och de måste tas ut inom fem år. Om du har fler sparade dagar än så kan arbetsgivaren kräva att du tar ut dem innan nya dagar får sparas.



Vilka typer av frånvaro påverkar min semester?


Vissa typer av frånvaro ger rätt till semesterlön trots att du inte har varit i tjänst. De vanligaste situationerna där du fortfarande tjänar in semesterdagar är:


  • Sjukfrånvaro upp till 180 dagar under ett intjänandeår

  • Föräldraledighet upp till 120 dagar per barn (180 dagar vid ensam vårdnad)

  • Vård av närstående upp till 180 dagar


Om frånvaron överstiger dessa gränser kan det påverka antalet betalda semesterdagar du har rätt till.



Vad händer om jag blir sjuk under min semester?


Om du blir sjuk när du har semester kan du ha rätt att få tillbaka de semesterdagar du inte har kunnat använda för ledighet. För att detta ska gälla behöver du anmäla din sjukfrånvaro till arbetsgivaren så snart som möjligt och begära att semestern avbryts. De dagar som omvandlas till sjukfrånvaro kan sedan tas ut vid ett annat tillfälle.



Kan arbetsgivaren betala ut mina semesterdagar istället för att jag tar ut dem?


I vissa fall kan semesterdagar omvandlas till pengar, exempelvis:


  • Om en anställd har varit sjuk hela året och inte har kunnat ta ut sin semester. Då kan arbetsgivaren betala ut semesterdagar som överstiger 25 dagar.

  • Om en anställd avslutar sin anställning. Då betalas outnyttjade semesterdagar ut i form av semesterersättning.

  • Vid kortare anställningar, där det i vissa fall är möjligt att avtala om att semesterersättning betalas ut som ett tillägg på lönen istället för att semesterdagar tas ut.



Hur påverkar min anställningsform mina semestervillkor?


Om du har en tillsvidareanställning gäller semesterlagen fullt ut, och du tjänar in semesterdagar under hela anställningstiden. För visstidsanställda kan det däremot finnas avvikelser. Vid anställningar kortare än tre månader kan det exempelvis vara möjligt att avtala om att semesterersättning betalas ut istället för att semesterdagar tas ut.


När ett nytt semesterår börjar är det viktigt att känna till vilka regler som gäller, både som arbetsgivare och anställd. Semesterlagen är utformad för att säkerställa att alla får den vila och återhämtning som behövs, samtidigt som arbetsgivare ges möjlighet att planera verksamheten på ett hållbart sätt.


Genom att ha tydliga rutiner och en transparent hantering av semester skapas en bättre arbetsmiljö där både verksamhetens och de anställdas behov tas i beaktning. Att vara insatt i sina rättigheter och skyldigheter kring semesterledighet gör det också lättare att planera sin ledighet och undvika missförstånd.


 



 
 
 

Comments


bottom of page