Nu är semestern över för de flesta och vardagen har kommit igång. Samtidigt visar prognoserna på att elpriser, framförallt i Sydsverige kommer öka ytterligare under de kommande höst - och vintermånaderna. Dessutom förväntas inflationen fortsätta stiga.
Parametrar som påverkar både företag och privatpersoner.
Många företag hade det tufft redan under pandemin och med höstens prognoser på fortsatt eller ökade material- och transportkostnader, samt de stigande el-kostnaderna påverkar många branscher idag. Detta leder i sin tur till att många företag tvingas höja sina priser som i sin tur påverkar konsumenterna. Detta gör att allt fler privatpersoner känner sig oroliga över hur deras lön ska räcka under hösten. Enligt en Novus-undersökning uppgav 63% av dom tillfrågade är oroliga för inflationens påverkan på deras privatekonomi.
Det kommer bli en tuff situation för många, tuffast kommer det bli för dom som redan har haft det svårt, som kommer ha ännu mindre medel att leva på då allt blir dyrare. Det kommer även bli tuffare för barnfamiljer då dom tenderar att ha en högre omkostnader. Svenska handelskammaren prognos är att en barnfamiljs utgifter kommer öka i snitt med 20 000 kr nästkommande år.
Så, hur ska man tänka när allt blir dyrare och lönen inte räcker lika långt? Hur kan man få lönen att räcka till?
Experternas tips för att hantera den tuffa tiden stavas spara smart. Börja så snabbt som möjligt att se över dina utgifter så att du kan kartlägga var pengarna sipprar ut. I sparande är planering och budgetering A och O. En fråga ni kan fundera över:
Vilka poster kan ni dra in på och vad måste ni lägga pengar på?
Tips för att spara smart!
Se över avtal
Många sitter inne på avtal för tv, internet, telefon, el, försäkringar och lån. Idag finns det en väldigt hög konkurrens inom dessa branscher. Ring till era leverantörer och försök förhandla om priserna - ni ska inte skämmas för att pruta.
Färre abonnemang
Många har månadsabonnemang hos streaming-tjänster som bara tickar på. Relativt små utgifter varje månad, men per år kan det bli en del. Se över vilka abonnemang ni verkligen behöver och undersök om ni kan dela abonnemang med familjemedlemmar/sambos - då kan ni få ner kostnaderna med 50-70%.
Låna mer (inte pengar!)
Dra nytta av lånesamhället. Mycket av det som konsumeras idag är saker som finns i vår närhet. Det kan vara böcker, tidningar, verktyg, som ni säkert kan låna av familjemedlemmar, grannar eller vänner.
Jaga kampanjpriser
I tuffa tider är det viktigt att få så mycket värde som möjligt för era pengar. Många handlare kommer att tävla om era pengar genom att erbjuda bra kampanjer och priser. Va lyhörd för detta och jaga kampanjpriser.
Handla smart
Allt har inte blivit dyrare, utan det finns en del livsmedel som trots den höga inflationen har gått ner i pris. Exempel på varor som har blivit billigare - sylt/marmelad, blomkål, gullök, purjolök, avokado.
Sälj saker
I genomsnitt har vi svenskar oanvända prylar i hemmen till ett värde av 16 000 kronor.
Sälj det ni inte behöver så ni kan dryga ut månadskassan.
Köp begagnat
Köper ni begagnade prylar kan ni göra stora fynd samtidigt som ni gör miljön en tjänst.
Laga storkok och gör matlådor
Lågt räknat så kostar en utelunch runt 100 kr. Om du äter ute varje dag blir det en månadskostnad på ca 2000 kr.
Ställ av bilen
Det blir allt dyrare att köra och äga fordon. Se över om det finns billigare alternativ för transport.
Comments